Gastblogger Rob Brummans (Mindru) deelt 5 simpele tips om het als streamende DJ niet alleen voor jezelf interessant te houden, maar ook voor je kijkers/luisteraars. Ook geeft hij een klein kijkje in de keuken van het voorbereidend werk dat nodig is voor zijn streams.

5 simpele tips om als DJ je streams interessanter te maken

#1. Laat je inspireren

Wil je meer met je stream, maar wil het maar niet lukken om je te onderscheiden van anderen? Misschien is dat juist de reden dat het niet lukt. Probeer niet uit alle macht compleet uniek te zijn. Nee, je hoeft een andere streamer niet exact te kopiëren, maar je kunt je wel door hen laten inspireren. Hiervoor kun je misschien afgeschrikt worden door bijvoorbeeld een streamer te volgen die wilde lichtshows op jouw beeldscherm tovert. Vaak kost zoiets meer dan je als beginnend hobby dj bij elkaar hebt gespaard. Maar, met eenvoudige middelen kom je een heel eind!

#2. Creëer sfeer

Natuurlijk kun je al meteen zo’n kekke moving head in je huis neerzetten, maar beter is het om eerst kleinere lampen aan te schaffen die met gemak sfeer kunnen maken. Mijn allereerste aanschaf die uiteindelijk mijn huidige setup gevormd heeft, bestond alleen maar uit een LED-kubus. Deze kubus reageert niet eens op muziek, maar kun je met een handige afstandbediening wel aanpassen in snelheid. Dit doe ik dan ook vaak tijdens mijn streams, zodra ik merk dat het energieniveau in mijn set omhoog gaat of zodra ik gewoonweg wil dat het lijkt alsof de kubus reactief is. En door te spelen met de plaatsing van je lampen, kun je al snel een unieke sfeer creëren. Zo vormt zich bij mijn setup een schaduw, omdat ik een kleurenlamp in een gewone lampenkap geschroefd heb.

#3. Zorg voor interactie

Twee jaar verder en mijn setup heeft zich inmiddels uitgebreid tot een heus LED-masker, twee webcams die met een druk op de knop geswitcht kunnen worden, en meer sneltoetsen op mijn OBS, waardoor ik makkelijk ‘hype’ in de Twitch chat kan creëren. Zo heb ik bedacht dat ik een soort mini-quiz ga organiseren tijdens mijn streams, om mensen uit te nodigen om niet alleen te luisteren, maar ook te kijken naar de stream. Het doel is om de interactie met het publiek verder te vergroten en optimaal gebruik te maken van de vele voordelen die online draaien voor publiek kan hebben. Het instellen van zo’n quiz kost maar een paar minuten. Het resultaat is echter van veel langere duur. Doordat je werkt met een beloning als ‘een gratis verzoekje om een plaat naar keuze te draaien’, behoud je niet alleen de aandacht, maar nodig je mensen ook uit om actief mee te doen!

#4. Investeer slim

Veel dj’s maken de ‘fout’ om meteen vanaf het begin al enorm veel geld te stoppen in decoratie en te bezuinigen op bijvoorbeeld hun mixer of laptop om te kunnen draaien. Natuurlijk is een leuke lichtshow mooi meegenomen, maar je kunt beter klein beginnen, erachter komen dat je het helemaal fantastisch vindt wat je aan het doen bent en vervolgens verder uitbreiden. Door de crisis kwam recentelijk in het nieuws dat we meer geld dan ooit op onze spaarrekeningen hebben staan. Wees verstandig en investeer in producten die je stream ook daadwerkelijk kunnen opwaarderen. Geef meer uit aan dingen die er echt toe doen en stel de grote aankopen uit van dingen die er niet direct toe doen. Twitch is een gulle community. Als jij kunt aantonen dat je – ondanks dat je nog niet vlekkeloos draait –  op zijn minst oor hebt voor platenkeus en telkens vooruitgang boekt, dan zullen zij jou op hun beurt belonen, soms zelfs met donaties die je kunnen helpen groeien.

#5. Plan je stream

Voor ik een set draai, bepaal ik altijd eerst of ik geïmproviseerd ga draaien, welk genre het wordt, het energieniveau van het genre en of ik ruimte open wil laten om tussendoor meer platen toe te voegen als ik het idee heb dat hier behoefte aan is vanuit mijn kijkers/abonnees. Vervolgens ga ik kijken hoe ik mijn layout nog wat gelikter kan maken. Misschien heb ik gemerkt dat er bij vorige streams een lettertype of kleur toch niet helemaal lekker matchte met de rest van de overlay. Misschien heb ik het idee dat een bepaalde plaat lekker opgepikt werd en heb ik de betreffende plaat al lang niet meer gedraaid. Over al dit soort dingen denk ik na voordat ik daadwerkelijk aan een set begin. Alle lichteffecten weet ik te plaatsen, doordat ik de platen goed ken die ik ga draaien. Ook dit is echt iets wat mij een boost extra energie gegeven heeft tijdens een set.

Wat voor lifehacks gebruik jij om je stream meer sfeer te geven? Laat het hieronder weten in de reacties!

Zie ook

» DJ-gear
» Verlichting & Decoratie

» Zo word je als muzikant of DJ een goede Twitch streamer
» Hoe je als ghost producer kapitaal voor je carrière kan maken
» Hoe je je content op social media optimaliseert
» Muzikant: met een membership maandelijkse inkomsten genereren
» Marketing en Business voor muzikanten – Strategieën & tips
» Meer fans? Volg de 5 stappen van deze marketing-funnel
» Goede videoclip maken met klein budget? Volg deze 12 stappen
» Artwork bij je muziek – Waarom design belangrijk is
» Optredens live streamen met goed geluid – Dat doe je zo!
» Tien manieren om als muzikant geld te verdienen
» 6 tips voor het gebruiken van Twitch
» SoundCloud Pro, is het de moeite waard?
» 10 stappen voor het vinden van de juiste artiestennaam
» Hoe kun je doorbreken als producer?
» DJ-optredens professioneel aanpakken
» Gratis optreden als DJ… doen of afwijzen?

Gastblogger Rob Brummans (Mindru)
Rob Brummans (33) is al sinds zijn jeugd een enorme muziekliefhebber. Niet aan één genre gebonden, maar wel met een voorliefde voor duistere en mysterieuze muziek. Sinds 2006 bezoekt Rob feesten en festivals, sinds 2008 produceert hij met FL Studio en in 2016 is hij vinyl gaan verzamelen. Begin 2020 begon hij een eigen Twitch-kanaal onder de naam Mindru Music, waar hij live-sets draait en live techno-jamsessies uitzendt. Via Viberate kun je alle muziek, pagina’s en projecten van Rob vinden.
Geen reactie

Nog geen reactie...

Laat een reactie achter