Muziek leren maken - Zelfstudie of docent?

Je droomt ervan om muziek te maken op hoog niveau. Ik ken het gevoel. In gedachten zie je jezelf, ergens in de toekomst, mensen vermaken met je muzikale kunsten. Misschien heb je een gitaar gekocht, een digitale piano of een drumstel. Het is ook mogelijk dat je ambities hebt om muziekproducer of dj te worden. Wat je ook kiest, op het internet vind je meer dan genoeg studiemateriaal. Van tutorial-video’s op YouTube tot gratis zelfstudiewebsites. Ik kan me voorstellen dat je dit aantrekkelijker vindt dan lessen van een muziekdocent. Maar is zelfstudie wel genoeg?

Google als dokter

Jezelf muziek leren maken via internet is zoiets als eigen dokter spelen. Je googelt op ‘gitaar leren spelen’ en ziet tien websites. Je kiest er één die je aanspreekt, eentje waarvan je denkt dat hij bij je past. Daarna volg je de instructies en hoop je dat je het begrepen hebt. “Zet ik mijn vingers in de juiste positie? Het lijkt erop. Is dit de juiste klank? Volgens mij wel.” Vergelijk dat met: “Ik voel me niet zo lekker. Laat ik eens googelen op mijn symptomen. Hmm, volgens deze website heb ik een match met tien verschillende ziektes. Ah, deze klinkt aannemelijk. Nu zoek ik een passende therapie en behandel ik mezelf. Volgens mij voel ik al verbetering.”

Muziek leren maken - Zelfstudie of docent?

Ze zien, ze zien wat jij niet ziet

Je muziekleraar ziet dingen die jij niet ziet. Dit betekent dat als ik een week lang had geoefend op die Prelude van Chopin, ik dácht dat ik het onder de knie had. Ik was er trots op en dacht: “Knappe jongen die hier fouten in ontdekt.” Maar mijn pianoleraar wás een knappe jongen. Dankzij zijn ervaring hoorde hij direct dat ik de melodie te zacht speelde in vergelijking met de begeleidende noten. Hij leerde me enkele technieken om mijn ringvinger en pink krachtiger te maken. Mijn egootje schrok eerst van de kritiek, maar ik had daarna een realistischer beeld van mijn kunnen. En dankzij de tips maakte ik een grotere sprong in mijn ontwikkeling dan in m’n eentje mogelijk was geweest. Die vooruitgang was dan wel weer leuk voor mijn egootje.

Houd je jezelf echt bij de les?

Je muzikale ontwikkeling gaat via bergen en dalen en een leraar zorgt dat je op het pad blijft. Hoe werkt dat? Als je in een dal zit, dan ervaar je geen vooruitgang en gaat je motivatie omlaag. Demotivatie is een gevoel dat mensen van nature proberen te vermijden. Ikzelf speel dan bijvoorbeeld onbewust de toonladders sneller, zodat ik eerder bij de volgende oefening ben. Of je legt als drummer je stokken neer en denkt: “Het is wel genoeg voor vandaag. Een mens heeft ook ontspanning nodig, toch?” Je docent doorziet die gewoontes. Hij maakt je ervan bewust en stimuleert je om niet op te geven. Soms met een positieve peptalk, soms door een beetje streng te zijn.

Muziek leren maken - Zelfstudie of docent?

Muziekles is niet altijd muziekles

“Leraar? Les? Zit ik straks elke week op de muziekschool?” Nee, beperk jezelf nou niet met die gedachte. Om te beginnen is één les beter dan geen les. Zo heb ik ooit enkele zanglessen genomen. Ik was namelijk steeds schor na het zingen en daar hielp de docent me in drie lessen vanaf. Daarnaast zijn lessen er in alle soorten en maten. Stel, je leert jezelf muziek produceren op de computer, maar je loopt vast. Je schrijft je in voor een masterclass van je favoriete artiest die jou vervolgens met één gouden tip weer op weg helpt. En tot slot is leren niet altijd formeel. Je hebt een vriend die nu twee jaar basgitaar speelt, terwijl jij net begonnen bent. Je kijkt de kunst bij hem af en vraagt zo nu en dan: “Hee, hoe doe je dat?”

Oké, dus kies ik nu voor zelfstudie of leraar?

Het is onmogelijk voor mij om te bepalen op welk moment jij een leraar, coach, masterclass of ervaren vriend nodig hebt. Waarom niet? Is het omdat ik geen muziekdocent ben? Nou dat ook, maar belangrijker nog: hier bestaat geen recept voor. Hopelijk heb je de drive om het beste te halen uit jezelf, zodat je op een gegeven moment vanzelf denkt: “Nu is het tijd voor advies van een muzikant die verder is dan ik.” Als het goed is, weet je dan ook waaróm je hulp nodig hebt. Daardoor staat je neus de goede kant op en is de perfecte instructeur snel gevonden, is mijn ervaring. When the student is ready, the teacher will appear.

Zie ook

» Gitaren
» Basgitaren
» Piano’s
» Keyboards
» Drums
» DJ gear
» Studio & Recording gear
» Alle muziekinstrumenten

» Goede muziek, dat kun je meten
» Hoe je een betere muzikant wordt door muziek op gehoor uit te zoeken
» Wat doet een muziektherapeut?
» Wordt je kind slimmer van muziek maken?
» Hoe haal je het maximale uit je pianolessen?
» Waarom volwassenen het pianospelen veel te snel opgeven
» Pianoles & keyboardles – Waar moet ik beginnen?
» Gitaarles en gitaarleraar – Heb je dat nodig?
» Gitaar leren spelen: notenschrift, akkoorden of tabs?
» Goede voornemens voor muzikanten – Vijf tips

Geen reactie

Nog geen reactie...

Laat een reactie achter