Gastblogger Marlies, van muziekblog Letsgroef.nl, luistert het liefst naar vinyl. Ook wel naar digitale muziek via Spotify of op YouTube, maar plaatjes draaien op een ouderwetse platenspeler is toch wel haar favoriet. Toch is ze geen audiofiel en mengt ze zich niet in dat soort vinyl versus streaming-debatten of analoog versus digitaal-discussies. De charme van lp’s zit hem bij Marlies in heel andere dingen.

Waarom ik liever vinyl luister dan Spotify

Klinkt vinyl beter dan streaming?

Er gaan stemmen op dat vinyl vele malen beter klinkt dan een streamingdienst als Spotify, Apple Music, Deezer of Tidal. Het geluid van vinyl zou stukken dynamischer zijn, met warmere klanken en de muziek zou veel beter tot zijn recht komen. Maar mijn oren horen die digitaal/analoog-verschillen niet. Ik ben dan ook geen audiofiel en heb geen high-end audio nodig om naar een liedje te luisteren. Een doodgewone platenspeler en doodgewone speakers zijn voor mij voldoende om te genieten van muziek. Het is dan ook niet de kwaliteit van lp’s waarom ik liever een plaatje opzet dan naar Spotify luister.

Is vinyl handiger dan Spotify?

Eigenlijk is vinyl ook helemaal niet handig. Een plaat is enorm gevoelig voor stof en er zitten al snel krasjes op. Ook is het eigenlijk best wel een gedoe om die grammofoonplaten uit de hoes te halen, op de draaitafel te leggen en na het spelen weer in de hoes te stoppen. Erg omslachtig. Eigenlijk kun je veel beter een deuntje op Spotify luisteren. Maar toch kan het gebruiksgemak van streaming niet op tegen vinyl.

Waarom ik liever vinyl luister dan Spotify

Waarom dan toch liever vinyl?

Als het niet het geluid van vinyl is en als ouderwets plaatjes draaien best een omslachtige klus is, waarom zet ik dan toch nog steeds liever een elpee op? Nou daar gaat-ie dan. Mijn 5 belangrijkste redenen om een vinylplaat te draaien in plaats van te streamen.

#1. Luisterervaring

Platen draaien is voor mij een echte luisterervaring. Dat klinkt wat dramatisch, maar als ik een plaat draai, dan ga ik er echt voor zitten en ga ik helemaal op in de muziek. Pure ontspanning. Daar kan geen yoga-oefening tegen op. Als ik een track afspeel op Spotify, dan is het meer een gezellig deuntje op de achtergrond. Ook betrap ik mezelf er vaak op dat ik bij streamen vaak een los liedje luister en bij een langspeelplaat echt het hele album afspeel.

#2. Hoezen

Ik vind het heerlijk om de hoezen te bekijken. Het zijn tastbare kunstwerkjes. Een manier om de muziek ‘vast te houden’. Heerlijk om naar te turen. Die platenhoezen hebben gewoon iets magisch!

#3. Verzamelen

Niets is leuker dan scharrelen op een platenbeurs of de bakken doorwerken in een platenzaak. De verzameling aanvullen en even een kletspraatje maken met andere vinylverzamelaars. En handig is altijd die verkoper die je wijst op andere juweeltjes.

#4. Vreemde muzieksmaak

Waarschijnlijk heb ik een vreemde muzieksmaak, want heel veel muziek is niet op Spotify te vinden. Muziek die ik wel op vinyl heb staan.

#5. Nostalgie

De vijfde reden is er puur een van nostalgische aard. Ik kan geen afstand doen van mijn verzameling. Ik heb mijn platencollectie al heel wat keren meeverhuisd. Zoals de één een fotoboek van zijn jeugd doorbladert en herinneringen heeft aan vroeger tijden, zo draai ik plaatjes!

Waarschijnlijk zijn er nog veel meer redenen om te kiezen voor vinyl in plaats van muziek via een streaming-dienst te luisteren. Wat zijn jouw redenen? Laat een reactie achter!

» Alle blogs van Marlies
» 10 straatmuzikanten die je gehoord moet hebben
» 6 redenen om je album op vinyl uit te brengen
» Hoe houd ik mijn vinyl in topconditie?
» Draaitafel of platenspeler – welke is het meest geschikt om mee te DJ’en?
» Goede muziek, dat kun je meten

» CD & Vinyl-onderhoudsmiddelen
» Platenspelers
» DJ-draaitafels
» Draaitafel-toebehoren
» Elementen & Reservenaalden
» Platen & CD-meubels
» Platentassen & koffers

Gastblogger Marlies (Let’s Groef)
Marlies schrijft voor het muziekblog Letsgroef.nl. Haar allereerste album was Moonflower van Santana uit 1977, en basgitaar, trombone, drums, mondharmonica én Hammond-orgel zijn haar favoriete instrumenten (die ze overigens geen van alle bespeelt). Ze luistert het liefst naar soul en funk en als ringtone op haar mobieltje staat Outa-Space van Billy Preston.
2 reacties
 1. Rik G schreef:

  Veel vinyl goedkoop
  https://www.2dehands.be/l/cd-s-en-dvd-s/
  graag gedaan

 2. Karel schreef:

  Vinyl klinkt ook het beste,
  daarna komt de cd,
  De streamingdiensten blijven ver achter in kwaliteit vind ik, reuze aanbod maar kwalitatief veeeeel minder.
  Dat is mijn ervaring als audiofiel met 40 jaar ervaring in luisteren.

Laat een reactie achter