Drumvaardigheid verbeteren? Begin eens met 20 minuten per dag

Een muziekinstrument leren bespelen kost GIGANTISCH veel tijd. Of… toch misschien niet zo veel tijd als je denkt? Met één slim ingerichte sessie van 20 minuten per dag gaat je drumvaardigheid al opvallend snel vooruit. Gastblogger Evan Chapman legt uit hoe dat werkt.

Het toverwoord 🪄 strategie 🪄

Zoals ik zei, hoef je niet uren per dag op je drumkruk te zitten om op een hoger niveau te komen. Sterker nog, je kan behoorlijke stappen maken met een sessie van maar 20 minuten per dag. Maar, op voorwaarde dat je het slim aanpakt. Het idee is dat je je focust op specifieke gebieden en die vervolgens netjes structureert, zodat elke minuut goed besteed is.

Twintig minuten is vol te houden

Toen ik begon met deze methode, merkte ik al binnen enkele dagen dat dit makkelijker vol te houden is. Je motivatie om elke dag weer achter de drums te kruipen is veel beter vast te houden wanneer je een korte sessie in gedachten hebt. Want als je een sessie van een uur in je hoofd hebt, kun je het gevoel krijgen dat het allemaal te veel wordt en denk je: nu even niet. En, los van je gevoel, past een korte sessie ook gewoon beter in een drukke agenda. Dus ja, een druk leven en dagelijks drummen gaan samen.

Aan plannen kun je wennen

Om het maximale uit mijn oefeningen te halen, richt ik me op de oefeningen waar ik op dit moment duidelijk het hardst aan moet werken, bijvoorbeeld snelheid, coördinatie of dynamiek. Door me elke dag op een specifieke vaardigheid te richten, kan ik a) mijn vooruitgang beter volgen en 2) heb ik elke dag een gevoel van voldoening doordat ik weer iets geleerd heb. Ook bouw ik op deze manier muscle memory op én ontwikkel ik goede gewoontes: beide essentieel voor een drummer om op een hoger niveau te komen.

Drumvaardigheid verbeteren? Begin eens met 20 minuten per dag

Vermijding van afleiding

Ik geef je één geldig excuus om je eerstvolgende oefensessie uit te stellen. Je mag nu namelijk even de tijd nemen om een ruimte voor jezelf te creëren die er helemaal op ingericht is om straks gefocust te kunnen drummen. Waar ik zelf op let, is het volgende:

 • Telefoon uit of in een andere kamer.
 • Een bordje op de deur: ‘ik ben even aan het oefenen’.
 • Goede verlichting, zodat ik mijn muziek en oefeningen goed zie.

Dit is het fundament voor een geslaagde dagelijkse 20-minuten-sessie!

Het maximale uit je 20 minuten halen

Hoe haal ik nu het maximale uit zo’n korte drumsessie? Ten eerste zorg ik ervoor dat elke oefening zo to-the-point mogelijk is. Het moet zich precies richten op datgene waar ik aan wil werken. Verder houd ik mezelf letterlijk een spiegel voor. Deze zet ik recht voor me, zodat ik mijn houding in de gaten kan houden. Ook neem ik mezelf regelmatig op, om kritisch mijn vooruitgang te bekijken.

Schema

De invulling van het schema hieronder is maar een voorbeeld. Het gaat om de opbouw!

#1. Gefocust opwarmen

Eerst 5 minuten aan de spieren en het brein vertellen wat er gaat komen, zodat ze er klaar voor zijn. Dit doe ik zo:

 • Stokbeheersing: om-en-om single strokes (R-L-R-L) op verschillende tempo’s.
 • Dynamiekbeheersing: zestiende nootjes spelen waarbij je steeds de eerste van een groepje van vier benadrukt. Voor een extra opwarming voeg je crescendo’s en decrescendo’s toe.

Let wel op dat de warming-ups een beetje een uitdaging moeten blijven. Pas ze dus regelmatig aan je niveau aan.

#2. Techniekoefeningen

Tijdens de volgende 5 minuten ben ik bezig met specifieke technieken. Een voorbeeldroutine:

 • Paradiddles: ik let op een zo precies mogelijke uitvoering en op perfect evenwicht tussen de handen.
 • Double strokes: om aan mijn rebound en stokcontrole te werken.

Een techniekoefening is alleen maar een techniekoefening als je voortdurend let op precisie en consistentie. Voor nog meer efficiëntie gebruik ik soms technieken als de Moeller Method en de Finger Control-techniek.

#3. Ritme, timing, tempo

Nu 5 minuten werken aan mijn tempovastheid. Daaronder vallen:

 • Een metronoom-sessie: meespelen op diverse snelheden.
 • Oefeningen in verschillende verdelingen: wissel af tussen kwartnoten, achtste noten, triolen en zestienden zonder je strakke tempo te verliezen.

Kortom, werken aan een solide ritmegevoel.

#4. Vergeet de toepassing niet

En nu de laatste vijf minuten: de toepassing op muziek. Ik ga wat ik geoefend heb integreren in echte drumpartijen. Zo werk ik aan:

 • Specifieke delen van songs: ik pak een deel uit een nummer dat ik nog uitdagend vind.
 • Oefen de groove: ik ga meespelen met tracks waarvoor ik de specifieke technieken nodig heb die ik daarnet geoefend heb.

Waarom doe ik dit? Omdat al die oefeningen zonder context niets betekenen. Sluit dus altijd af met het toepassen van wat je geleerd hebt.

Drumvaardigheid verbeteren? Begin eens met 20 minuten per dag

Alles draait om structuur

Stel doelen voor jezelf, zodat je ergens naartoe werkt. Je kunt je daarbij beter richten op een handjevol heel belangrijke technieken dan tien oefeningen die allemaal een klein beetje nuttig zijn. Een voorbeeld: “Ik ga mijn paradiddle-snelheid met 12 bpm verhogen binnen een maand.” Dat is een goed doel, want a) je hebt een streefdatum bepaald, b) het is geen onredelijk doel en c) het is ook geen vaag doel. Denk er daarbij aan dat je zowel kortetermijn- als middellange- en langetermijn-doelen stelt.

Verander nu definitief je manier van oefenen

Ik hoop dat je deze tips toepast op je oefensessies, zodat je straks denkt: waarom heb ik dit niet jaren eerder gedaan? De truc is om je beperkte tijd op een zo bewust mogelijke manier in te zetten en dus te voorkomen dat je op de automatische piloot gaat.

Hoe structureer jij je oefensessies? Laat het hieronder weten in de comments.

Zie ook

» Drummen: zo zorg je voor een ergonomische setup
» Drummen en onafhankelijkheid – 10 oefeningen
» Sneller drummen: zo lukt het!
» Hoe moet je drumstokken vasthouden?
» Wat zijn de vier belangrijkste drum-rudiments?
» Hoe moet ik mijn drumstel stemmen?

Gastblogger Evan Chapman (Attuned Musician)

Evan Chapman is fervent drummer én schrijver met twee decennia aan speelervaring. Zowel beginnende als gevorderde drummers profiteren van zijn tips. Gebruik zijn adviezen en ontdek dat er ook in jou een supergemotiveerde drummer schuilt die elke dag met plezier aan het oefenen slaat. Meer leren? Ga naar Evan’s website: attunedmusician.com.

Geen reactie

Nog geen reactie...

Laat een reactie achter