Voor wie het nog niet wist: Armin van Buuren is groot, groter, grootst. Afgelopen zomer draaide Van Buuren op een vol Museumplein in Amsterdam tijdens de huldiging van het Nederlands voetbalelftal, een jaar eerder vond de DJ zich in New York achter de draaitafel ineens terug naast prinses Máxima en in oktober 2010 werd hij voor het vierde jaar op rij door het toonaangevende Britse magazine DJ Mag verkozen als beste DJ ter wereld. Iets wat niemand hem ooit voor deed en het is nog maar de vraag of iemand hem dat ooit na gaat doen. In september lanceerde Van Buuren zijn nieuwe album Mirage, dat na Imagine, Shivers en 76 al weer het vierde studioalbum is van de DJ/producer. Bax-blog.nl had een gesprek met ’s werelds grootste DJ aller tijden over het ontstaan van Mirage. “Alles in het leven gebeurt anders dan je het plant.”

Featuring

Een blik op de tracklist van het nieuwe album van Armin van Buuren leert ons dat het niet zomaar een studioalbum van de DJ/producer zelf is. Vrijwel iedere track is voorzien van het woord featuring, in combinatie met een andere naam. Gezien de staat van dienst van Van Buuren is het niet gek dat hij diverse buitenlandse artiesten bereid vond mee te werken aan het album. “Iedere track van Mirage is speciaal”, begint Van Buuren. “Omdat ieder nummer zijn eigen verhaal heeft. Ik zou ook zo niet kunnen zeggen welke track ik het meest speciaal vind. Maar er zijn inderdaad wel wat van de samenwerkingen die ik er uit vind springen. ‘Youtopia’ bijvoorbeeld, een track die ik gemaakt heb met Adam Young, de leadzanger van Owl City. Natuurlijk is ook ‘Not Giving Up On Love’ met Sophie Ellis-Bextor erg speciaal. En dan is er nog ‘Virtual Friend’, die geschreven is door de ‘heilige’ Guy Chambers. Hij is de grote man achter Tokio Hotel en stond aan het begin van de solo carrière van Robbie Williams. Die man heeft zo veel gouden en platina platen, ongelofelijk. Van hem heb ik een hele hoge pet op. We hebben hem benaderd en hij zei direct ja. Dat gaf wel een heel speciaal gevoel. Maar ook de titeltrack ‘Mirage’ is heel speciaal. ”

Nervo Sisters

Van Mirage verscheen ‘Full Focus’ als eerste single. Het instrumentale nummer behaalde uiteindelijk de 28e plaats als hoogste notering in de Nederlandse Top 40. De tweede single ‘Not Giving Up On Love’ had meer succes en reikte tot de top 10. “Ook ‘Not Giving Up On Love’ zou in eerste instantie een instrumentaal nummer worden, het moest een meer electro gevoel geven”, legt Van Buuren uit.  “Maar dat liep anders, want het werd uiteindelijk een samenwerking met Sophie Ellis-Bextor en de tweede single van het album.” De samenwerking met de zangeres, die bekend werd door de grote hit ‘Groovejet’ als zangeres van Spiller en solo succes had met ‘Murder On The Dancefloor’, kwam via een omweg tot stand. “Ik heb ooit contact gezocht met de Nervo Sisters uit Australië, een zeer getalenteerde tweeling, om samen iets te doen. Zij waren toen nog helemaal niet bekend. Ik had ze via previews en demo’s gehoord; geweldige songwriters en zangeressen met een grote positieve energie. Nu zijn ze onder meer bekend geworden door het schrijven van ‘When Love Takes Over’ van David Guetta. Voor Mirage heb ik ze weer benaderd en ze waren buitengewoon geïnteresseerd om mee te werken omdat ze zich nog konden herinneren dat ik al interesse toonde toen ze nog niet zo bekend waren. Zij hebben mij weer in contact gebracht met Sophie Ellis-Bextor. Toen ik hoorde dat de Nervo Sisters haar kenden, gaf het meteen een ‘click’ in mijn hoofd: dit moest wel een goede combinatie zijn. Uiteindelijk zijn de Nervo Sisters, Sophie en ik bij elkaar gaan zitten en zijn we gaan schrijven voor ‘Not Giving Up On Love’.”

Adam Young

Ook voor het verhaal achter ‘Youtopia’ gaan we de wereld weer over. Via een vriend verneemt Van Buuren dat Adam Young zich door hem heeft laten inspireren. “Het grappige daaraan is dat ik zijn album zo goed vind, maar dat ik het helemaal niet vind klinken als iets dat ik zou kunnen doen. Dus ik vroeg me af, hoe kan deze man dan geïnspireerd worden door mij?” Van Buuren gaat op zoek naar antwoord op zijn vraag en beland op de Wikipedia pagina van Young. “Daar stond inderdaad dat hij in een interview had gezegd dat hij geïnspireerd is door verschillende mensen, waaronder Armin van Buuren. Dat vond ik best cool, aangezien hij op dat moment een wereldwijde nummer één hit had met ‘Fireflies’.” De DJ raakt enthousiast en besluit Young te benaderen voor een samenwerking. “Ik heb hem een demo gestuurd met een e-mail met de strekking ‘ik ben fan van jou, jij bent fan van mij, als jij met mij zou willen werken zou ik heel erg geïnteresseerd zijn’.” Via het management van Young komt de demo met de e-mail terecht bij de zanger, die op dat moment op de Filipijnen is. “Hij heeft de track daar beluisterd en zette op zijn Twitter dat hij het geweldig vond. Is hij vervolgens daar nog op zijn hotelkamer de demo gaan opnemen! En dan bood hij ook nog zijn excuses aan, omdat het slechts een demo was… Wij vonden het fantastisch. Adam heeft een heel unieke stem, die wat donkerder is dan we gewend zijn bij trance muziek.”

Mirage

Guy Chambers, Sophie Ellis-Bextor, Adam Young. Het zijn niet de kleinste namen waarmee Van Buuren heeft gewerkt voor Mirage. Toch is er op het album ook ruimte voor minder grote sterren. Van Buuren haalde eerder al even de titeltrack ‘Mirage’ aan, wat een samenwerking is met Bagga Bownz, de band van Eller van Buuren. Inderdaad, de broer van…  “Daarom is die track heel erg speciaal. Bagga Bownz is een rockband, muzikaal gezien dus way out of my league. Maar wat ze doen vind ik echt heel erg goed. Ik heb er altijd van gedroomd een trance track met een crossover potentieel te maken.” Dat het uiteindelijk zo ver komt, is eigenlijk het beste te omschrijven met het woord toeval. “Ergens in november 2009 kwam ik een melodie tegen toen ik wat aan het spelen was in de studio. Samen met Benno de Goeij, een goede vriend van mij en co-producer van Mirage, hebben we zitten kijken hoe we wat van die melodie konden maken. We besloten het een paar maanden in de kast te zetten. Later hoorde ik de melodie weer, terwijl ik wat aan het spelen was met het album van Bagga Bownz. Ik heb een sample van hun gepakt en met time scratchen compleet veranderd, het in de juiste toonsoort gezet en gekeken of dit werkte met het idee dat we dus maanden eerder hadden. Dat was het nog niet helemaal, maar Eller en zijn bandgenoten waren razend enthousiast toen ik het hen liet horen. Toen heb ik hun gevraagd om dat idee verder uit te bouwen. Michiel Eilbracht is een arrangement gaan schrijven en daarna zijn we de studio ingedoken.”

Toeval

Bij het opnemen van het nummer ‘Mirage’ blijkt dat de combinatie trance/rock een moeilijke is. “Michiel heeft de strings uiteindelijk 27 keer opnieuw opgenomen. Mijn broer ook nog eens acht keer en de basgitaar is vier keer opnieuw ingespeeld. Eigenlijk was er maar één opname die in één keer lukte.” Van Buuren doelt op de vocalen die Susana Lise in heeft gezongen voor het nummer. De zangeres, die ook op eerdere albums van Van Buuren te horen is en bekend werd als zangeres van ‘Dark Side Of The Moon’ van Ernesto & Bastian, kwam naar de studio van Van Buuren voor een jamsessie, wat uiteindelijk resulteerde in het intro van ‘Mirage’. “Ze woont ook in Leiden, dus ik belde haar op een druilerige dag eens op met de vraag of ze wat wilde jammen. Ze heeft op mijn bruiloft een schitterend klassiek stuk gezongen en toen merkte ik dat ze veel meer kan met haar stem dan gewoon een simpel liedje zingen. In die tijd haalde ik veel inspiratie uit de soundtrack van ‘Gladiator’, waardoor ik ging werken aan een soort filmmuziek idee. Dat creëerde een schitterende sfeer en op het moment dat Susana erbij ging zingen besloten we het aan het begin van ‘Mirage’ te zetten. En nu is de track het thema van de nieuwe ‘Armin Only’ shows. Inderdaad toeval dus, zoals dat eigenlijk bij ‘Not Giving Up On Love’ ook het geval is. Zoals John Lennon ooit zei, ‘life happens to you while you are busy making other plans’. Zo zie ik dat echt. Alles in het leven gebeurt anders dan je het plant.”

Geen reactie

Nog geen reactie...

Laat een reactie achter