Gastblogger Robert Stutje vertelt over zijn zoektocht als (parttime)muzikant. Een zoektocht naar de juiste balans tussen een ‘gewone’ baan en professioneel muziek maken. Robert zingt en speelt toetsen in Fritzqo, een 4-mans coverbandje. Zij spelen pop/rock-nummers, het liefst bekende songs in een ander jasje. Soms is hij wel eens jaloers op iemand die zijn/haar geld verdient met muziek maken, maar broodmuzikant worden, jingles inspelen en les geven aan ongemotiveerde kinderen: is dat nou wel zo leuk?

Bijverdienen als (parttime) muzikant - Speel en geniet!

DELLE

Dinsdagochtend, via Facebook komt een aanvraag binnen voor een optreden met mijn bandje Fritzqo, een verjaardagsfeest op zaterdagavond over vier weken. Aiii dezelfde datum als de verjaardag van mijn zoontje! Optredens gaan altijd voor en mijn vrouw is wel wat gewend maar dit wordt lastig. Muziek maken levert wel geld op maar is niet mijn voornaamste bron van inkomsten, de ’geldkaart’ kan ik dus niet uitspelen. Dan maar op de emotie: ‘mop, ik heb een gig volgende maand op dezelfde avond dat we Boy zijn verjaardag vieren, hoe kunnen we dat oplossen?’. ‘Niet’ is het korte maar duidelijke antwoord. Er is een Duitse uitdrukking die hier vaak uitkomst brengt: DELLE (Durch Einfach Liegen Lassen Erledigt). Geduld hebben, niets doen en even afwachten dus.

Krappe agenda

Binnen de band hebben we de afspraak dat optredens belangrijker zijn dan verjaardagen en andere ‘verplichtingen’, anders kom je weinig aan spelen toe. Als ik volledig voor het artiestenleven ga heb ik zulke vraagstukken niet. Is het leven als professioneel muzikant zoveel leuker? Als A-artiest zing je ook ‘gewoon’ liedjes voor een hossend publiek, je krijgt alleen wat beter betaald. De uitzondering zijn de echte talenten, een prachtig nummer schrijven en dat op de radio horen moet een geweldige belevenis zijn. Voor mij werkt het om een leven als artiest en accountmanager Sales te combineren. Het is vaak schuiven met m’n agenda maar het houdt me wel scherp en geeft voldoening. Als het écht moet mag je een veto uitspreken over een datum maar liever niet. De verjaardag van m’n zoon is een legitieme reden maar toch… M’n vrouw de volgende dag: “De gasten komen overdag en blijven eten, vanaf een uur of negen spelen moet wel lukken.” Zie je, de schat vindt altijd een oplossing.

Bijverdienen als (parttime) muzikant - Speel en geniet!

Geweldige muzikanten, lieve vrienden

“Dus, als jullie opbouwen, soundcheck doen, ben ik er om 21:15 en kunnen we meteen beginnen.” Het appje teruglezend staat het er streng, maar het is wel de enige oplossing. Drie duimpjes als antwoord toont weer aan waarom ik zo graag muziek maak met deze mannen, niet alleen geweldige muzikanten maar ook lieve vrienden. Gasten uitgezwaaid, snel omkleden, auto in, organisator een handje geven, knuffel voor m’n bandleden, podium op en spelen. Nu weet ik hoe het voelt om een A-artiest te zijn, niet per se m’n doel maar het voelt best lekker.

‘Gewoon’ werken met plezier

De volgende ochtend: het is zondag, dus even rustig aan met de kids, daarna laptop open en een middagje m’n ‘gewone’ werk, klantbezoek van maandag voorbereiden. Ik doe het met net zoveel plezier en toewijding en daarom kost het ook geen moeite. Sterker nog, ik word er (denk ik) een beter artiest van. Niet qua tijd – elke minuut dat ik iets anders doe maak ik geen muziek – maar wel qua beleving en intentie. “Het leven is mooi”, denk ik hardop.

Oefenen in de auto

Als zanger heb je altijd je instrument bij je, voor repeteren is dat erg handig. Naast onze eigen repetitieruimte heb ik nog een privéruimte om te zingen: mijn auto. Inmiddels ken ik mijn stem goed genoeg om te horen welke klank of toon mooi klinkt en wat ik beter kan laten. Op een lange rit naar een klant kan ik me ’s morgens al verheugen. Nieuwe nummers oneindig vaak beluisteren (het origineel of de muzikale versie) en songteksten stampen. Songteksten onthouden gaat mij goed af en lijkt simpel, maar bedenk dat de zanger(es) met een eerste ademtocht het begin van het volgende couplet al weer verraadt. Als je het écht helemaal alleen moet doen, duurt het wel even voordat je de songtekst kunt dromen.

Bijverdienen als (parttime) muzikant - Speel en geniet!

Inspanning en plezier

Heb je grote dromen over muzikaal succes, houd die dan vast, maar bedenk dat alleen plezier en doorzettingsvermogen je die carrière kunnen brengen. Succes en waardering is geen doel op zich maar een gevolg van je inspanning. Kom uit je repetitiehok en speel zo vaak als je kunt voor publiek, 10 of 1000 man het maakt niet uit. Soms ben je apetrots, soms zak je liever door de grond, maar je leert altijd. Speel, speel en geniet!

Sta ik alleen in mijn worsteling? Is het wel een worsteling of eigenlijk ‘gewoon’ een opsomming van een heel fijn leven, verpakt in een vraagstuk? Is het mopperen of meer mijmeren? Hoe dan ook, het was leuk om mijn gevoelens met je te mogen delen. Deel je eigen ervaringen in de comments hieronder!

Zie ook

» Hoeveel durf jij te vragen voor een gig?
» Muziektheorie: móet je dat leren als muzikant?
» Professioneel muzikant worden: 5 must do’s
» Muzikanten vinden en online samenwerken: ‘Hey, do you wanna collab?’
» Hoe krijgt mijn band een optreden op een groot festival?
» Hoe kun je doorbreken als producer?
» Zing! Het is goed voor je (ook al kun je het niet)
» DJ-optredens professioneel aanpakken

Gastblogger Robert Stutje
Robert Stutje, geboren in 1963, getrouwd met Kim en vader van 2 kleine kids, Boy en Sterre. Zanger en toetsenist bij Fritzqo, een 4-mans coverbandje. Daarnaast vormt hij samen met Christie Middel (TVOH) een zangduo: tweestemmig mooie kleine liedjes zingen. In het dagelijks leven is hij Account Manager bij Autotaalglas. Roberts ontembare energie is zijn kracht en uitdaging. Alles uit een dag halen – opdelen in blokjes van 15 minuten – heerlijk, maar soms ook dodelijk vermoeiend.
Geen reactie

Nog geen reactie...

Laat een reactie achter