Samenwerken met andere artiesten in de muziekindustrie is door de komst van internet en social media steeds gemakkelijker geworden. Waar je vroeger een afspraak moest plannen en uren moest reizen met je gitaar op je rug, kun je nu thuis iets opnemen en via de mail versturen naar een andere muzikant. Niet alleen dit over en weer sturen van audio maar ook het vinden van andere muzikanten en het maken van connecties wordt makkelijker. De wereld is kleiner en het aanbod wordt groter. De twintigjarige Gastblogger en singer-songwriter Laurien van Buuren vertelt hoe haar muziek en ‘collabs’ op deze online manier tot stand komen!

Muzikanten vinden en online samenwerken: 'Hey, do you wanna collab?'

Muzikaal verleden

Ik wist eigenlijk altijd al dat ik wilde entertainen. Als peuter stond ik met de winterpeen als microfoon een act op te voeren in de keuken met als publiek: mijn moeder. Toen ik ouder werd durfde ik nooit te zingen. Ik stopte met zingen zodra er iemand in de buurt was. Dit veranderde. Ik kwam erachter dat ik aardig kon zingen, goed zelfs. Zodra mijn broertje een gitaar kocht, kon ik mij niet inhouden. Ik pakte het instrument op, perfect match. Via YouTube leerde ik gitaar spelen, waardoor ik mijzelf kon begeleiden. Niet lang daarna kreeg ik voor mijn verjaardag een opname-set van Bax Music, bestaande uit een midi-keyboard, microfoon, usb audio-box en Presonus Studio One Artist 3 (later stapte ik over naar Logic Pro X). Zo begon ik muziek te maken zonder mijn gitaar. Ik wist niets van muziektheorie, maar ik vermaakte me, dat was voor mij het belangrijkst.

Muzikanten vinden en online samenwerken: 'Hey, do you wanna collab?'

De eerste samenwerking

Ik begon aan een hbo-opleiding waar ik al snel Youri Soute (a.k.a. Yoren Salt) leerde kennen. Ik zie nog voor me hoe hij tijdens de introweek iedereen zijn eigen muziek liet horen. Toen dacht ik al meteen: met hem moet ik samenwerken. Zo kwam op 1 februari 2018 de single ‘Why We Ended’ uit. Hij maakte de muziek met Ableton Live en stuurde dit via de mail naar mij. Youri vertelde me een persoonlijk verhaal wat mij inspireerde voor het schrijven van de tekst. Dit zong ik in via Logic Pro X en stuurde het op naar Youri. Na een paar kleine aanpassingen was in rap tempo Why We Ended geboren, zonder ook maar één keer te hebben afgesproken met Youri.

Vampr is Tinder voor muzikanten

Ongeveer twee jaar geleden begon ik te luisteren naar muziek van LANY en Rondé en kreeg ik de drang om zelf in een bandje te spelen en soortgelijke muziek te maken. Ik zocht op internet, vroeg rond, werd zelfs lid van een speciale Facebook-pagina, maar niets dat mij gaf wat ik zocht. Totdat ik Vampr ontdekte. Als ik moet uitleggen wat Vampr is, zeg ik altijd: “Vampr is als Tinder, maar dan voor muzikanten. In plaats van liefde zoek je naar mensen om samen muziek mee te maken.” Dit kan een Soundcloud-link zijn of een YouTube-video. Vind je dit wat? Dan kan je naar rechts swipen om zo een samenwerking aan te gaan. In eerste instantie dacht ik bandleden te vinden van mijn leeftijd, bij mij uit de buurt en binnen mijn muziekgenre, maar in plaats daarvan kreeg ik berichten van producers, voornamelijk jongens, die op zoek waren naar zangeressen en een gesprek begonnen met de vraag: “Hey, do you wanna collab?”

Collaborations

Ik ontmoette het duo LiTAFiRE op Vampr. Op mijn verzoek maakten ze een nieuwe track in de stijl van Tove Lo / The Chainsmokers. Thomas Geelens schreef de lyrics en ik zong deze in. Zo werd Let Me Go gemaakt. In mei 2018 ontmoette ik Milan Dijksterhuis (a.k.a. Despotem). Deze vijftienjarige Groninger stuurde al snel zijn tracks op. Zijn stijl vond ik meteen supergaaf en zo begon ik teksten te schrijven en vocals op te sturen. Het ene nummer na het andere ontstond, weer zonder elkaar in levenden lijve ontmoet te hebben. Omdat ik op steeds meer plekken mijn muziek kon laten horen (Spotify, Instagram, YouTube, Facebook), kwamen er steeds meer verzoeken van andere artiesten voor samenwerkingen. Zo stuurde onder andere Indy Sevenich (a.k.a. Wøøds) mij een berichtje via Facebook of ik geïnteresseerd was in een collaboration. Na zijn nummer Memories gehoord te hebben, wilde ik graag met hem in zee. Ook met Wøøds komt er een nummer aan waar op dit moment hard aan gewerkt wordt.

De wereld is mijn band

Uiteindelijk vond ik geen band, maar ontdekte ik dat de wereld een grote band is met heel veel verschillende muzikanten. De nummers die ontstonden door een simpele ‘Hey, do you wanna collab?’ zou ik graag naar het podium brengen om zo nog meer publiek te bereiken. Als je benieuwd bent naar mijn muziek en naar de artiesten waarmee ik samenwerk, volg dan de playlist Laurien & Friends op Spotify.

Zie ook

» Hoe kun je doorbreken als producer?
» Writer’s block? Tips voor songwriters
» Zang opnemen en versterken voor beginners
» Hoe neem je zelf een goed klinkende demo op?
» Opname-software (DAW)
» USB-microfoons
» Alle Studio & Recording-producten

Gastblogger Laurien van Buuren

Laurien van Buuren is een twintigjarige singer-songwriter. Ze werkt samen met verschillende producers waardoor er ook verschillende soorten nummers tot stand komen.

Laurien werkt daarnaast hard aan haar eigen muziek, die 100% Laurien is. Volg haar en blijf op de hoogte van nieuwe nummers en komende optredens.

1 reactie
  1. recheal murphy schreef:

    hey ik ben recheal ik zing en zoek naar een band die nog een zanger nodig heeeft

Laat een reactie achter