Gastblogger Rob Brummans (Mindru) vertelt hoe hij als ‘gewone’ muziekliefhebber eindelijk de stap zette naar het DJ’en. Hij begon met een mixer en twee draaitafels, en verzamelde al gauw kisten vol vinyl. Inmiddels draait hij met DVS en is hij klaar om in dit blog zijn leerzame reis te delen met anderen die ook willen gaan DJ’en.

Van muziekliefhebber naar beginnend DJ

Liefde voor elektronische muziek

Ik weet nog goed toen ik voor het eerst in contact kwam met de eerste elektronische muziek. Mijn ouders hadden een cd-rek waar ik als jochie van 8 jaar oud als een kind in een snoepwinkel op zoek ging naar ‘the latest’. Op een dag kwam ik de synthesizer-compilatie-cd Ed Starink ‎– Synthesizer Greatest tegen. Deze compilatie bevatte prachtige platen van grootheden zoals Vangelis en Giorgio Moroder. Ik wist niet wat ik hoorde als kind, behalve de emotionele melodieën, die ik niet op mijn Smurf the House-cassettebandje kon vinden. De muziek deed iets met mij en tot op de dag van vandaag nog steeds, als ik mijn vinyl-versie draai van Synthesizer Greatest. Dolgelukkig was ik toen ik eindelijk als achttienjarige officieel naar feesten en festivals mocht reizen. Ik ging onder andere naar Trance Energy en vervolgens naar elke Nederlandse editie van A State Of Trance sinds ASOT 500.

Onderbewuste ambitie

Door de jaren en tijdens het bezoeken van die festivals leer je veel mensen kennen die als hobby dj’en hebben en thuis een leuke collectie platen hebben staan. Dat was in mijn vriendengroep niet anders. Altijd had ik de instelling: laat mijn vrienden maar draaien, want zij kunnen het ‘t beste. Totaal geen interesse om zelf achter de draaitafels te kruipen en een b2b met vrienden te doen. Al hield ik in mijn achterhoofd wel een mate van jaloezie en een liefde voor vinyl die alleen maar bleef groeien. Tijdens het bezoeken van zowel kleinschalige feesten als grote festivals viel mij telkens een gedachte in mijn hoofd op. Het gevoel dat de dj’s mij gaven, was een gevoel dat ik ook aan anderen wilde geven. Je ogen sluiten en jezelf in een andere wereld wanen, zonder geestverruimende middelen.

Liefde voor vinyl

Een ‘Opeens heb je het, je wordt dj’- gevoel besloop mij al helemaal toen ik van een van mijn vrienden in 2016 de aanbieding kreeg om niet alleen zijn mixer met twee Reloop RP-4000 m3d s draaitafels, maar ook een kleine collectie vinyl over te nemen. Als je net zoals ik je collectie vinyl wil zien groeien, dan herken je vast ook het op en neer rijden naar diverse plekken in het land en over de grens. Soms kwam ik terug met twee kisten vol vinyl. Op locatie ontwikkel je al gauw een soort zesde zintuig om te bepalen of de vinyl in jouw straatje past. Je kijkt naar het label, de meewerkende artiesten en hoe de plaat eruitziet. Zo kom je er thuis achter dat je een van je favoriete platen van vroeger hebt gekocht en eindelijk weet hoe die klassieker nou precies heet.

Vlak voor het Twitch avontuur

Het is januari 2020 en mijn Behringer Pro Mixer DX626 geeft na jaren trouwe dienst de geest. De Behringer heeft namelijk een los contact binnenin dat ervoor zorgt dat nog maar één van de twee speakers aangestuurd wordt. Dus dan ga je op zoek naar een oplossing en kom je al gauw uit bij Bax Music. Ik denk er al een tijdje over na om mijn setup te moderniseren en lees her en der goede reviews over DVS (Digital Vinyl System) dat onder andere in de Reloop RMX-90 DVS geïntegreerd wordt. Deze mixer wordt mij na contact met Bax Music aangeraden en gezien de prijs-kwaliteitsverhouding was dit de perfecte keuze voor mij. Als je overstapt (van de Behringer die ik had) naar de Reloop, dan gaat er een wereld voor je open, maar om hem optimaal te benutten, besefte ik tegelijkertijd wel dat ik nog meer aan moest gaan schaffen.

Een fijne setup is het halve werk

In de jaren dat ik vinyl verzamelde, ben ik regelmatig aan het oefenen geweest door puur en alleen met vinyl te draaien. Hierdoor merk ik dat ik enorm snel aan DVS gewend raak. De bediening is hetzelfde als met gewoon vinyl, maar je hebt de voordelen van digitaal draaien doordat je direct allerlei nuttige informatie zoals BPM, waveform, rustige stukken en zelfs toonsoorten tot je beschikking hebt. Bij de mixer werd namelijk gratis toegang tot een volledige versie van Serato DJ Pro geleverd. Tot mijn genoegen, want in al die jaren dat ik vinyl verzamelde heb ik tegelijkertijd inmiddels een behoorlijke collectie opgebouwd aan hoge kwaliteit mp3’s die ik via sites als Beatport en Bandcamp aangeschaft heb. Het avontuur begint voor mij pas echt als ik de mogelijkheden van Twitch ontdek als beginnend dj. Hierover vertel ik in mijn volgende blog meer.

Welke muziek heeft er bij jou voor gezorgd dat je een hobby of carrière als artiest na bent gaan jagen? Laat hieronder een comment achter!

Zie ook

» DVS-producten
» Draaitafels & toebehoren
» Alle DJ-gear

» Geen optredens, geen shows? Zo houd je als DJ de moed erin!
» Technische rider – Wat het is en wat erop moet staan
» 10 manieren om thuis productief te zijn als muzikant
» Wat doet een DJ (nou eigenlijk)?
» DJ’en met DVS en timecode – Hoe en waarom
» 7 tips voor het voorbereiden van je DJ-set
» Draadloze koptelefoons – Zijn we nu echt de draad kwijt?
» Wanneer ben je een goede DJ?
» Waar haalt een DJ zijn muziek vandaan?
» Draaien ‘echte’ DJ’s digitaal of met vinyl?
» Van DJ naar producer: wat is het verschil?
» Hot cues en hoe te gebruiken
» Beatmatchen: zo krijg je de basics onder de knie

Gastblogger Rob Brummans (Mindru)
Rob Brummans (33) is al sinds zijn jeugd een enorme muziekliefhebber. Niet aan één genre gebonden, maar wel met een voorliefde voor duistere en mysterieuze muziek. Sinds 2006 bezoekt Rob feesten en festivals, sinds 2008 produceert hij met FL Studio en in 2016 is hij vinyl gaan verzamelen. Begin 2020 begon hij een eigen Twitch-kanaal onder de naam Mindru Music, waar hij live-sets draait en live techno-jamsessies uitzendt. Via Viberate kun je alle muziek, pagina’s en projecten van Rob vinden.
Geen reactie

Nog geen reactie...

Laat een reactie achter