Als muzikant speel je waarschijnlijk naast eigen werk ook wel eens een cover. Tijdens optredens werkt het altijd goed om er een nummer in te gooien dat bij een breder publiek bekend is. Toch kan het soms lastig zijn een cover naar je hand te zetten en op zo’n manier te spelen dat het past bij jou als muzikant. Gastblogger Kevin Okkema van Wedding Tunes geeft je drie tips voor hoe je een liedje covert!

Hoe cover ik een liedje? Gebruik deze 3 tips!

#1. Pas de toonsoort aan

Als zanger/muzikant speel ik heel vaak tijdens bruiloft-ceremonies en laat daarbij bruidsparen zelf de covers kiezen. Gelukkig worden er heel vaak nummers gekozen die passen bij mij als zanger (bijvoorbeeld Ed Sheeran, Jason Mraz en John Mayer). Maar het komt natuurlijk ook voor dat ze een cover willen horen die wat verder van me afstaat. Zo was er bijvoorbeeld een stel dat een nummer van Mariah Carey wilde horen. Tja, dan moet er wel even aan het liedje gesleuteld worden. Om te beginnen: de toonsoort.

Steeds een halve toon lager

Want als het origineel door een zanger of zangeres wordt gezongen met een veel hoger bereik, dan kan je natuurlijk exact twee octaven lager zingen, maar of de cover daar echt spetterend van gaat klinken? Niet altijd. Ga dus eerst achter de piano zitten om te kijken in welke toonsoort het liedje past bij jouw stem. Wat ik altijd doe, is de melodie van het refrein op piano spelen en meezingen. Vervolgens speel ik hem steeds een halve toon lager tot ik bij een toonhoogte kom die prettig is om te zingen. Als ik de toonhoogte heb gevonden, dan kijk ik daarna in welke toonsoort deze melodie ligt en schrijf ik het nummer volledig uit met de bijpassende akkoorden. Ben je vertrouwd met het Nashville Number System, dan gaat dat natuurlijk een stuk sneller.

Hoe cover ik een liedje? Gebruik deze 3 tips!

#2. Pas de stijl van het liedje aan

Het werkt altijd verfrissend om het liedje dat je covert in een andere stijl te spelen. Je maakt het je op deze manier helemaal eigen en voor je publiek voelt het aan als toch iets nieuws. Speel jij normaliter kleine singer-songwriter-liedjes op gitaar, hoe tof is het dan niet om juist een heel ‘geproduceerd’ nummer te nemen en dit om te zetten naar een akoestisch meesterwerkje (denk bijvoorbeeld aan Free Falling van John Mayer of Crazy van Ray LaMontagne).

Ontleden

Als ik een bestaand liedje naar m’n hand wil zetten, dan ga ik het nummer eerst helemaal ontleden. Ik schrijf dus het akkoordenschema op en check welke instrumentale hook erin voorkomt. Het is van belang dat je deze hook meeneemt naar jouw versie om de herkenbaarheid erin te houden, maar het kan natuurlijk op een ander instrument naar keuze worden gespeeld. Vervolgens speel ik het nummer een aantal keer door en kijk ik wat ik kan veranderen aan de ‘intonatie’. Ga ik het liedje intiemer brengen dan het origineel of juist met meer power? Tot slot kijk ik of ik iets wil veranderen aan het ritme en de timing. Speel je in een reggae- of soul-band en wil je een cover in deze stijl spelen, dan is dat natuurlijk een heel belangrijk punt. Überhaupt zijn de mogelijkheden in bandverband eindeloos, omdat je dan echt helemaal los kan gaan qua instrumentatie die afwijkend is aan het origineel.

Hoe cover ik een liedje? Gebruik deze 3 tips!

#3. Wat wil je met de cover overbrengen?

Eens in de zoveel tijd hoor je een cover van een bestaand liedje dat je denkt: “Man, zo had ik er nog niet naar gekeken”. Heel recent had ik het met In My Life van de Beatles, gecoverd door Johnny Cash. Zijn manier van zingen gecombineerd met de tekst kwam meteen bij me binnen en ik snapte veel beter waar het liedje over ging. Dit kan jij natuurlijk ook doen.

Oplezen

Kies een bestaand nummer waarvan de tekst je heel erg aanspreekt en giet het in zo’n vorm dat de betekenis van het nummer meer of juist op een andere manier naar voren komt. Wat ik altijd doe, is de tekst van het origineel een aantal keer oplezen. Geen muziek, en gewoon alsof je het hardop voorleest. Ik ga na in welke zinnen de essentie van het lied het meest naar voren komt en probeer die te benadrukken.

Akkoorden

Daarna ga ik de akkoorden eronder spelen en kijk ik hoe het liedje zich ontvouwt. Het helpt heel erg om hier en daar dan ook wat te veranderen aan de akkoorden. Wil je een vrolijk liedje wat somberder laten klinken, dan kan je best wat majeur-akkoorden mineur maken. Een nummer zoals Happy van Pharell Williams kan je op zo’n manier bijna cynisch over laten komen. Erg grappig dus om mee te spelen.

En dat waren drie tips voor hoe je een liedje kan coveren. Natuurlijk zijn er talloze andere manieren om een bestaand nummer naar je hand te zetten. Mocht jij nog een gouden tip hebben die ik over het hoofd heb gezien dan lees ik die natuurlijk graag in de comments hieronder.

Zie ook

» Gitaren & accessoires
» Toetsinstrumenten & accessoires
» Alle muziekinstrumenten & accessoires

» Hoe ga ik te werk als muzikant voor achtergrondmuziek?
» Nashville Number System: zo werkt het
» Wat kost een videoclip maken?
» Hoe schrijf je een persoonlijk lied voor een bruiloft?
» Hoe verzorg je live muziek tijdens een bruiloft?
» Meer aandacht voor je muziek? ‘Positionering’ is het antwoord
» Popronde Survival Guide – Hoe bereid je je voor?
» Klassieke muziek met popmuziek combineren – Do’s en don’ts
» Band op het podium – 7 tips voor een betere live-sound
» Hoe zorg je goed voor je stem?
» Auditie-tips voor zangers – Voorbereiding is alles!
» Zingen met emotie: hoe doe je dat?
» Zanger & repetitie – Hoe kom je boven het bandgeluid uit?
» Tekstbeleving: onmisbaar voor een overtuigende zang-performance

Gastblogger Kevin Okkema (Wedding Tunes)
Kevin Okkema is een singer-songwriter uit Rotterdam. In 2009 studeerde hij als zanger af aan de popacademie van het conservatorium in Rotterdam. In 2010 deed hij mee aan de eerste editie van The Voice of Holland en kwam tot de live shows. Met zijn website Wedding Tunes verzorgt hij momenteel live muziek tijdens bruiloft-ceremonies & recepties. Ook schrijft hij speciaal voor bruidsparen liedjes op maat.
Geen reactie

Nog geen reactie...

Laat een reactie achter